Kaneelbroodjes

De geur van kaneel is een geur die ik spontaan associeer met speculaas, peperkoek en winterse huiselijkheid. Dat komt wellicht door het feit dat mijn moeder thuis heel vaak bakte. Zelf vind ik het nu op mijn beurt heel gezellig als ik de kinderen huisgemaakt lekkers kan voorschotelen wanneer ze thuiskomen van hun schooldag.

En zo maakte ik enkele weken geleden dankbaar gebruik van de combinatie "guur herfstweer & terreurdreiging". Ik besloot de verloren lesdagen (even) niet aan mijn hart te laten komen en informeerde "stoemelings" bij een blogvriendin of zij toevallig een leuk bakreceptje liggen had.

En ja, dat had ze. Toevallig was het zelfs een recept van iets dat ik kort voordien ergens op facebook had opgeslagen, maar uit het oog verloren was.

Wij zijn hier allemaal dol op kaneel, dus ik wist vooraf al dat deze "cinnamon buns" een succes zouden worden.

En zo bleek... Het recept werd er eentje om zorgvuldig bij te houden!

Ideaal voor de donkere maar sfeervolle dagen die op stapel staan, of als tussendoortje voor je blokkende tieners!

Het recept komt uit het boek "The Hummingbird Bakery". Ik bakte de broodjes gewoon op een bakplaat, maar in het recept leggen ze ze tegen elkaar in een grote, ronde bakvorm. Dan lijkt het resultaat een beetje op een "plukbrood" (ken je dat nog?). Doe dus maar wat jij het leukst vindt!

Cinnamon buns (The Hummingbird Bakery)
Voor het deeg:
300 ml lauwe melk
25 g kristalsuiker (ik nam bruine)
1 ½ tl droge gist
500 g witte bloem
1 tl zout
85 g boter, in blokjes gesneden

Voor de vulling:
80 g zachte boter
80 g donkerbruine suiker
1 ½ tl kaneel
1 losgeklopt ei

Aan de slag:
·      Meng de lauwe melk met de kristalsuiker en de gist. Klop goed en laat 20 minuten staan tot het mengsel schuimig wordt.
·      Zeef ondertussen de bloem in een aparte kom en voeg het zout toe. Meng goed.
·      Doe de klontjes boter bij het bloemmengsel en meng met de hand tot er geen echte stukken boter meer in zitten.
·      Voeg nu het natte mengsel toe en kneed dit tot het de juiste consistentie heeft.
·      Maak een bol van het deeg en leg in een bebloemde kom. Dek af en laat 40 minuten rijzen op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is in volume.
·      Duw de lucht uit het gerezen deeg, kneed nog even en rol uit tot een rechthoek die 1,5 cm dik is.
·      Bestrijk met de smeerzachte boter voor de vulling.
·      Meng de bruine suiker en het kaneel voor de vulling en strooi dit mengsel bovenop de laag boter.
·      Rol het deeg op en snijd het in schijfjes van ongeveer 2 cm breed.
·      Leg de schijfjes met de afgesneden kant op een met bakpapier beklede bakplaat.
·      Laat nog 20’ afgedekt rijzen.
·      Bestrijk de rolletjes met het eiermengsel

·      Bak ongeveer 15 minuten op 180 graden in de oven.

Smullen maar!


Heb jij ook een favoriet winterrecept? 
Word jij ook teruggekatapulteerd naar je jeugd bij een bepaalde geur?
Ik hoor het graag!

Reacties

Witlof in hesperolletjes !
Bieke P. zei…
Oh ja, ook een van mijn favorieten! Helaas eten de kinderen dat (nog?) niet graag... daarom ben ik ook minder gemotiveerd om het te maken :(
Lekker he! Ik heb afgelopen weekend ook een pecannotentaart gemaakt, maar daar ging zo belachelijk veel boter en suiker in dat ik er zelf amper van durfde eten :-)
Bieke P. zei…
Pecannoten krijg ik hier niet verkocht. Rozijnen evenmin, trouwens...
Greet P. zei…
Probeer eens met prei ipv witloof, of zoals ik maak voor de zoon met een Veurnse witte worst ipv het witloof, hij is er immers ook geen fan van (maar witloofsoep gaat er dan wel weer vlotjes in....pubers :-P )
Kaneelbroodjes vind ik heerlijk! Ideaal voor een zondagsontbijt if brunch :)
An Van Gestel zei…
dit gaan we met kerst testen voor bij ons warm tasje thee
Seija Metime zei…
Oh die kaneelbroodjes associeer ik keihard met onze vakantie in Kopenhagen. Daar aten we ze voor het eerst en ze zijn echt superlekker. Dat recept ga ik eens proberen.

Populaire berichten van deze blog

We haken weer lekker weg...

Een simpel rokje in tricot - met tutorial

Zelfgemaakte wasbare billendoekjes